Pesto: een vleugje Venetië aan de Veilinghavenkade

Wist je al dat Utrecht een heuse haven heeft; de Veilinghaven? Uiteraard niet van het formaat van Rotterdam of Antwerpen maar een klein haventje met grote bewoonde zeilschepen. De haven ligt verstopt in de Dichterswijk, naast de jaarbeurs. Een bijzonder plekje aan de rand van het centrum.

Aan de Veilinghavenkade vind je verschillende restaurants. Wij zijn deze avond bij Italiaans restaurant Pesto. Op de rij van Pesto zitten verder Japans restaurant Hasekura en grillrestaurant Beers and Barrels. Tegenover Pesto vind je het bijzondere gebouw van Fico (‘Urban Italian’) en in de winter meert stamppotcafé Het Statenjacht hier aan.

Over de andere later meer, vanavond eten we bij Pesto, waar je ook terecht kunt voor ontbijt en lunch. De avond begint goed met een vers broodje met (uiteraard) huisgemaakte pesto en olijfolie met zout. Voeg daarbij een knisperend droge, beetje nootachtige Pecorino, bedrijfsleider Giuseppe die ons steevast aanspreekt met ‘signore e signora’ en de Italiaanse toon is gezet.

Als voorgerecht kiezen mijn tafelgenoot en ik allebei de ceviche van gamba. Deze wordt- heel leuk bedacht- geserveerd in een glas. Onderin zie je duidelijk de tijgermelk waarin de vis van een ceviche ‘gegaard’ wordt: een mix van citrusfruit, in dit geval sinaasappel, knoflook, koriander en peper. De garnalen zijn wat dik voor een ceviche maar dat mag de pret niet drukken. Al met al is dit een heerlijk gerecht waar de eerder genoemde Pecorino perfect bij past.

Als hoofdgerecht neem ik de Canneloni van aubergine met pesto van artisjok, geserveerd met walnoten, dadels en vegan kaas. En dat is smullen! De aubergine is gegrild, waardoor hij zacht wordt en toch stevig blijft. Dit maakt het goed mogelijk om er een canneloni (rolletje) van te maken. De rolletjes hebben een mooie balans van zacht en stevig, zout en zoet met een prettige bite door de walnoten. Wederom past de aanbevolen wijn, een Negroamaro, er perfect bij; ook een frisse combinatie van zoet en stevig.

Mijn tafelgenoot kiest de Ossobuco, a.k.a. kalfsschenkel. Deze wordt geserveerd met wortel, (iets te veel) selderij, aardappelpuree en salsa verde. Het vlees is heerlijk mals en door de salsa verde krijgt deze zware dis een wat lichter en zomers tintje.

Als dessert delen we de ‘zomerliefde’: stukjes witte chocoladebrownie met aardbeien, balsamico en frambozensorbetijs.  De perfecte afsluiter van dit Italiaanse diner.

Al met al lukt het Pesto om in dit nieuwbouwwijkje naast de jaarbeurs, met uitzicht op de haven, een sfeervol en echt Italiaans restaurantje neer te zetten.

Reserveren kan hier

Pesto Veilinghavenkade 59 3521 AT Utrecht