Oproer: origineel veganistisch met bijpassend bier

Oproer stond sinds het lezen van een recensie over het restaurant in de Volkskrant vorig jaar op mijn lijstje. Mac van Dinther, de toenmalige culinaire recensent van de krant, schreef een enthousiast stuk over het veganistisch diner wat hij bij Oproer nuttigde. Als deze doorgaans erg kritische recensent enthousiast is moet het wel goed zijn dacht ik. Toch was ik ook sceptisch. Ondanks dat ik erg graag vlees en vis eet kan ik ook goed uit de voeten met een vegetarische maaltijd. Maar een lekkere maaltijd bereiden zonder tenminste ei en/of kaas lijkt mij lastig, zo niet godsonmogelijk.

We nemen op een woensdag avond de proef op de som en nemen plaats op het terras van de net geopende biergarten van Oproer. De biergarten is met een paar picknickbanken in een open veld naast het spoor nogal sober ingericht. Zoals we verwachten bij een brouwerij is er een uitgebreide bierkaart waar de aardige serveerster ons uitgebreid doorheen praat. Wat opvalt is dat er veel bier met een laag alcohol percentage op de kaart staan. Op de eetkaart staan twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en een nagerecht met bijpassende bieren. Voor een driegangenmenu betaal je 28 euro.

Voor het eten gaan we naar binnen en treffen een grote ruimte die ons doet denken aan de schoolkantine van de middelbare school. We bestellen beide voor-en hoofdgerechten en beginnen met de okonomiyaki en de dakos. De okonomiyaki, een hartige Japanse pannenkoek, ziet er net zo uit als we ‘m kennen van onze vakantie in Japan. Deze variant is gemaakt met tofu, zoete aardappel, spitskool, bosui, tonkatsu saus en mayonaise. Omdat ik een zoete aardappelallergie heb kan ik dit voorgerecht helaas niet proeven maar mijn tafelgenoot smult ervan. Ik stort me op de dakos, een Griekse variant van bruschetta. Het is een stevig beschuit met tomaat, kalamata olijven en amandelkaas uit de oven. Het gerecht ziet er mooi uit en smaakt precies als een goede bruschetta.

We vervolgen ons diner met een gevulde zoete paprika en een za’atar linzenburger als hoofgerechten. De zoete paprika is gevuld met chilipeper-tofu met snijbonen in tomatensaus. De gevulde paprika wordt geserveerd met ovenaardappels en courgette spaghetti. De linzenburger is gemaakt van belugalinzen en kikkererwetn en wordt geserveerd met tahinisaus, gekarameliseerde rode ui en gesauteerde spinazie op een bostelbroodje. Daarbij komt een salade van geroosterde rode bieten, venkel en pruimen. Wat opvalt zijn de ruime porties en de grote hoeveelheid groentes op ons bord. Ik ben vooral verrast door de linzenburger die in tegenstelling tot mijn eerdere ervaringen met vegetarische burgers, totaal niet droog maar juist lekker smeuïg is.

Ik zit goed vol, heb lekker en voor mijn gevoel best gezond gegeten (afgezien van de fijne bijpassende bieren dan) en krijg een bijzonder lage rekening. Mijn scepsis laat ik varen…

Oproer Brouwerij CAB-rondom 90A 3534 BE Utrecht

Meer informatie over Oproer vind je hier