De Zusters: goddelijk genieten in Maarssen

Oh heaven! Wat een aanwinst! Ik werd meteen blij toen ik las dat Leon Mazairac, de chef van het voormalige Podium onder de Dom, terug zou komen naar onze regio. En dan ook nog in een samenwerkingsverband met Roy Wiggers en Niels van Zijl. Roy is de chef van het voormalige Luce en één van de bedenkers van Vuurtoreneiland. Niels heeft naast de restaurants van de voornoemde heren, ervaring bij de Librije en Amass in Kopenhagen. Hoeveel kooktalent kun je bij elkaar zetten?

Het nieuwsbericht vermeldt dat de drie heren in een voormalig klooster in Maarssen een restaurant beginnen volgens het Table d’hote principe: iedereen meldt zich om dezelfde tijd en eet wat de pot schaft; uiteraard rekening houdend met allergieën en andere dieetwensen. Net als het Vuurtoreneiland, maar dan zonder de vaartocht.

Zodra ik het las, heb ik gereserveerd en eindelijk is het zover: op naar Maarssen! We stappen op Utrecht CS in buslijn 5 en bevinden ons binnen een half uur bij het klooster. Het is even zoeken op het donkere pad, maar dan komen we bij de priorij (het huis dat bij het klooster hoort). De grote houten deuren gaan open en we zijn binnen. Allereerst worden we naar de keuken begeleid waar we de drie chefs aan de slag zien. Daar krijgen we een heerlijke welkomstcocktail van cava, ingekookte jenever en citroen terwijl alle gasten binnendruppelen. Het eerste half uur blijven we in de keuken waar de amuses geserveerd worden. De chefs lopen zelf langs met hun heerlijke hapjes. Zo proeven we canneloni’s met balkenbrij van biet, ongeëvenaarde bamiblokjes met pinda en gefrituurde spruiten met mosterddip (hmmm, knapperig gecarameliseerd). De welkomstdrankjes worden gul bijgevuld.

Na de hapjes en drankjes krijgen we een korte rondleiding door de priorij waarna we aan tafel mogen. Het is even wennen om met andere gasten aan tafel te zitten maar we blijken voldoende ruimte te hebben om in ieder geval niet te móeten praten met de mensen die naast ons zitten.

Snoekbaars

Aan de lange tafel eten we het voorgerecht en het hoofdgerecht: snoekbaars en heerlijk mals hert. De snoekbaars is perfect gegaard en de Chardonnay, met een relatief hoog en passend zuurgehalte, combineert er mooi bij. Het zachtzoute vlees van het hert smelt op de tong en wordt mooi gecombineerd met de knapperige kool en de friszure bessen. De Pinot- Gamay vult dit gerecht perfect aan.

Hert

Als vierde gang krijgen we een heel bijzonder kaasgerecht: diverse bereidingen van zuivel bestrooid met belegen kaas. Heel apart; een smaakcombinatie die ik nooit eerder ervaren heb en zeker kan waarderen. Het leuke van de lange tafel is dat ik de meningen over dit gerecht een beetje kan peilen: een aantal gasten reageert verrukt en een aantal schuift het bord na een paar zuinige hapjes opzij.

Als dessert mogen we in de huiskamer van de zusters kiezen uit heerlijke zoete baksels met koffie en thee. De huiskamer is een grote open ruimte met meerdere zithoeken, nog precies zo ingericht als in de tijd van de zusters. Daar stel je je misschien donkerbruin hout en koper bij voor maar niets is minder waar. Het hele klooster is vijftig jaar geleden ingericht door architect Jan de Jong en oogt, naar moderne maatstaven, sober en modern.

Om 22.00 verlaten we het pand, we weten de bushalte weer te vinden en zijn om 22.45 weer in het centrum van Utrecht. De hele reis naar Maarssen was zeker de moeite waard. Vooral omdat deze eetervaring: vijf gangen met bijbehorende alcoholische dranken, water, koffie en thee maar €70,- euro p.p. kost. Hier moet je dus echt een keer heen! Je kunt op vrijdag, zaterdag en zondag om 18.30 bij De Zusters terecht.

Reserveren kan hier

De Zusters  Diependaalsedijk 17  3601 GH  Maarssen