Eetcafé Statenjacht: smakelijk en sympathiek stamppot eten

Wees er snel bij! Het Statenjacht De Utrecht, aangemeerd aan de Veilinghavenkade, fungeert namelijk alleen in de winter als eetcafé. Binnenlopend doet de turquoise entree van het schip modern en sfeervol aan. Van de entree wurmen we ons door het schip naar de eetruimte, die ook erg knus is en wat ouderwetser aandoet. Er staan slechts vier tafels en aan de zijkant banken die doen denken aan bedstedes.

Wij schuiven bij een ander stel aan tafel en ook eigenaresse en kok Marike schuift af en toe even bij ons aan voor een gezellig kletspraatje. Zo vertelt ze ons uitgebreid over het bijzondere bouwproject van het schip dat een replica uit de 18e eeuw is. In de jaren ’90 hebben werkloze jongeren zo’n zes jaar aan het zeilschip gebouwd. Vroeger werden dergelijke zeilschepen gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen. Nu vaart het schip in de zomer tijdens allerlei evenementen en ligt het in de winter in de veilinghavenkade waar het dienst doet als restaurant. De kaart, of eigenlijk het krijtbord, is overzichtelijk. Er is 1 voorgerecht, keuze uit twee stamppotten en 1 nagerecht.

We krijgen eerst een broodje met boter en een gepofte bol knoflook om zelf een broodje kruidenboter mee te maken. Daarna volgt een flinke kom pittige broccolisoep. Vervolgens kiezen we allebei voor de Oer-bietenstamp met gele, roze, witte en rode in de oven gepofte bietjes , kleine bolletje geitenkaas, rucola, een honing-mosterdsausje en een kippenpootje van de keurslager uit de buurt. Thuis zou ik niet zo snel hebben gekozen voor bietjes in een stamppot maar het werkt eigenlijk heel goed. De bietjes zijn lekker zoet en het kippenpootje is goed mals. Halverwege de maaltijd wordt heel attent nog extra honing-mosterdsaus aangeboden. De porties zijn ruim voldoende en de bodem van onze kleine pannetjes stamppot komt voor ons beiden dan ook niet in zicht.  Ook het toetje, witte chocolademousse met karamel en gebrande macademianootjes smaakt uitstekend. Eetcafé Statenjacht zorgt voor een goede stamppot op een bijzondere locatie in een oer Hollands en sympathiek sfeertje.

Reserveren kan hier

Eetcafé Statenjacht Veilinghavenkade 14  Utrecht