Het Ketelhuis: het ritje naar Rotsoord meer dan waard

Wat een topper! Het Ketelhuis is wat ons betreft één van de beste restaurants van Utrecht; zowel om de locatie als om het eten.

Het restaurant zit op een prachtige plek aan de Vaartse Rijn, letterlijk in het ketelhuis van de voormalige Pastoe fabriek. Bij binnenkomst tref je eerst een zware metalen deur; alsof je een attractie in een pretpark betreedt. Vervolgens vallen de gigantische ramen op met uitzicht op het water. De ramen zijn sfeervol bekleed met meterslange donkerblauwe gordijnen. Deze avond zijn de pakweg twintig tafels vooral bezet door twee of vier personen. Aan een lange tafel bij de ingang zit een wat grotere groep die duidelijk iets te vieren heeft.

Dan over het eten. Het ketelhuis serveert een vijf, zes of zeven gangen menu met (naar wens) bijpassende wijnen of bieren. Bieren? Ja, het Ketelhuis heeft een heus bierarrangement. Het proberen waard maar wij houden het dit keer bij wijn. We kiezen voor zes gangen met wijnarrangement.

Het menu van het Ketelhuis wisselt iedere maand. Wij zijn er eind november, een van de laatste dagen van dit menu; alle gerechten zijn mooie combinaties van groente, vlees of vis en koolhydraten. Als voorgerecht krijgen we een gerookte oester met groene appel en knolselderij, vervolgens een gebrande rode mul met pompoencreme, als tussengerecht een aardappelpuree met spinazie en prei en zilte groenten, dan zwezerik met geroosterde tapinamboer creme. Als hoofdgerecht zachtgegaarde houtduif met wortel, schorseneer en creme van kastanje. Wij sluiten af met een kaasplankje en slaan het zoete dessert even over, ondanks dat gefermenteerde conference peer heerlijk klinkt.

Gebrande rode mul

Vooral de rode mul en de houtduif springen er wat mij betreft uit. De rode mul, vergezeld van een witte Côte du Rhône, is gebrand wat een mooie combinatie oplevert van een knapperig korstje en zachtzoete vis. Het knapperige wordt versterkt door de gepofte togarashi en het zachte door de pompoencreme. Het zachtrode vlees van de duif maakt met de crème van geroosterde topinamboer, gefermenteerde knoflook, fregola, druiven, de knapperige witlof en de zoute jus een heerlijk herfstgerecht. Gecombineerd met de Gamay (de Beaujolaisdruif met het sterke aardbeien aroma), mag je me dit iedere dag voorzetten.

Zacht gegaarde houtduif

Wat ons in zijn geheel aanspreekt aan het Ketelhuis is dat je er op topniveau kunt eten in een ongedwongen sfeer. De bediening draagt hier aan bij door gezellig maar niet overdreven aanwezig te zijn, gerechten en wijnen toe te lichten als ze merken dat je dat interessant vindt maar niet ongevraagd met culinaire begrippen strooien.

Het Ketelhuis leent zich dan ook voor allerlei gelegenheden: als je iets te vieren hebt, een romantisch diner voor twee of als je gewoon een keer bijzonder wilt eten. Aan deze kwaliteit hangt uiteraard wel een prijskaartje: een zesgangendiner kost €65,- per persoon.

Overigens vindt ook Gault Milau dat Het Ketelhuis bij de beste restaurants van Utrecht hoort. Kijk hier welke restaurants zij nog meer tippen.

Reserveren kan hier

Het Ketelhuis  Rotsoord 7b  3523 CL  Utrecht