L’ami Jac: robuuste bistro gerechten

Wat fijn dat Utrecht tegenwoordig zo veel afwisseling biedt. We kunnen creatief vegan uit eten maar ook naar een traditionele bistro. Dat laatste vinden we bij L’ami jac in de Burgemeester Reigerstraat. L’ami jac valt van de buitenkant nauwelijks op. Het is ook maar een klein restaurant. Er zijn slechts 20 zitplaatsen verdeeld over tafeltjes met witte tafelkleden die redelijk dicht, maar net niet hinderlijk, bij elkaar staan.

De naam van L’ami jac is gebaseerd op L’ami Jean, een kleine bistro in Parijs waar de chefkok en eigenaar Jac Rijks erg gecharmeerd van is.

De kaart wordt getypeerd door wat Jac Rijks zelf ‘bistro robust’ noemt. We zien een vijftal voor-en hoofdgerechten waaronder tartaar, kwartel, poulet noir, ribeye en zelfs hersenen (!). De hersenen hebben we al eens geprobeerd toen we hier een half jaar geleden waren. Wat mij betreft was het leuk om die een keer geproefd te hebben maar ik voel me niet geroepen dat een tweede keer te doen. De structuur is als die van zult, zacht en licht vloeibaar, gecombineerd met de sauce tartaar geeft dit een lekkere combinatie van structuren en smaken maar mijn smaakbeleving wordt wel echt beïnvloed door het idee dat ik hersenen aan het eten ben. Het uiterlijk van het gerecht helpt daarin niet echt mee; ze zijn namelijk duidelijk te herkennen als hersenen.

Terug naar deze avond. Na een overheerlijke, ziltig, sappige oester kies ik als voorgerecht voor de coquilles met artisjok. Mijn tafelgenoten kiezen voor de gele biet met gerookte haring, grapefruit en ansjovis. We bestellen alle vier de wilde eend als hoofdgerecht.

De coquilles zijn fris, zoet, ziltig, knapperig en zacht. Ik houd van de structuur van perfect gegaarde coquilles: knapperig aan de buitenkant en zacht en ziltig aan de binnenkant. De zachte licht zure artisjok en knapperige hazelnoot passen er perfect bij.

De eend met  pompoen is ook al zo’n feest: lekker zout en mooi rosé aan de binnenkant. De krachtige jus en knapperige snijbiet maken het gerecht af.

Omdat we met zijn vieren zijn kunnen we wijn per fles bestellen. En dat is fijn want er is een zeer uitgebreide wijnkaart met interessante wijnen. Bij ons voorgerecht nemen we een Zuid-Afrikaanse chenin blanc en bij het hoofdgerecht een Amerikaanse pinot noir. Onze gastheer is duidelijk een wijnkenner waardoor we niet verbaasd zijn dat de wijnen perfect bij de gerechten passen.

We eindigen de avond met een uitstekend kaasplankje. De chef die zoveel heerlijkheden op tafel heeft getoverd deze avond komt ons hoogstpersoonlijk nog een extra toastje bij de kaas brengen.

L’ami jac leent zich voor romantisch diner, een bijzondere gelegenheid of gewoonweg een avond mooie smaken proeven. Het is niet goedkoop, wij zijn ongeveer € 120,- per persoon kwijt, maar dat betaalt zich ruimschoots terug in de kwaliteit van de ingrediënten, het werk dat in ieder bordje zit en de fantastische service.