Madeleine: bijzondere bistro aan het Wed

Genieten! Madeleine bar- bistro is van entree tot afscheid een heerlijke ervaring. Op het gezellige Wed zit Madeleine naast de Sea Salt Saloon, waarmee Madeleine (gerenommeerd) chef-kok Rik de Jonge deelt.

Bistro

Binnenlopend bij Madeleine valt meteen de traditionele bistrosfeer op: veel donkerrood, veel hout, een grote bar en sfeervolle verlichting. Uiteraard ontbreken de witte tafelkleden en roodgeruite servetten niet. Leuk detail is dat niet alle tafels gedekt zijn met wit linnen, wat het interieur een wat lossere sfeer geeft.
Ook de kaart ademt Bistro: we zien ‘Oeufs’ in verschillende stijlen, charcuterie, escargots, steak tartare, bloedworst, zwezerik en poulet noir. Stuk voor stuk traditionele bourgondische gerechten en ingrediënten, aangevuld met elementen uit de meer moderne en aziatische keuken als tonijn, kreeft, sesamzaad en wasabimayonaise.

Vlees, vis en slakken

Als voorgerecht kies ik de Cannibale Royaal (steak tartare) en als hoofdgerecht ravioli met kreeft. De steak tartare is goed gekruid, mooi van kleur en structuur en combineert goed met de superdunne ‘biscuit’, die het geheel een krokante ‘bite’ geeft. Een klein beetje eendenlever maakt het gerecht wat zachter en romiger. Van elke smaak en structuur heeft dit gerecht precies genoeg zodat noch de lever, noch de kruiden, noch het vlees overheerst. Perfect in balans dus. Bij dit voorgerecht drink ik op aanraden van de goed onderlegde serveerster een houtgelagerde viognier. Dat blijkt een goede keuze, deze wijn combineert perfect bij het romige van de eendenlever en het friszure van het totale gerecht.

Cannibale Royaal
Mijn hoofdgerecht, de ravioli met kreeft, bombardeer ik tot m’n nieuwe lievelings. De ravioli’s zijn heerlijk zacht en glad door de boter- gembersaus, het frisziltige van de kreeft is duidelijk te proeven en de knapperige paksoi en sojabonen geven het gerecht een originele en knapperige ’touch’ (en lekker veel groente). Dit gerecht wordt mooi aangevuld door een andere witte wijn: een houtgelagerde chardonnay.
Ravioli met kreeft
Mijn tafelgenoot gaat voor de escargots (wijngaardslakken) en de kalfslende met zwezerik. Escargots worden traditioneel opgediend in de schelp, gevuld met knoflookboter. Madeleine serveert ze- des te smakelijker- ‘naakt’ en in een romige knoflooksaus. We zijn blij dat het gerecht geserveerd wordt met brood zodat we in de saus kunnen blijven dopen tot het bord helemaal schoon is.
Escargots
De kalfslende met zwezerik is een bord vol vlees waar mijn tafelgenoot erg blij van wordt. De kalfslende is mooi roze en mals, de zwezerik en de jus geven het gerecht wat meer zout, dat weer goed combineert met het frisse en knapperige van de kool en haricots verts waarop het vlees geserveerd wordt.
Kalfslende met zwezerik

Wat ons tot slot opvalt bij Madeleine is dat er geen muziek aanstaat. De gasten maken de sfeer: het geluid van pratende en lachende mensen, het getik van glazen op tafels en bestek op borden. Bestaat er gezelliger geluid?

Kortom: bij Madeleine kom je voor heerlijk eten, goede bediening en een gezellige ongedwongen sfeer. Madeleine leent zich ideaal voor een avondje bijkletsen met vrienden of een romantisch diner.

Reserveren kan hier

Madeleine Wed 3a 3512 JH Utrecht