Punk Pizza: rebels en fucking lekker

Van buiten zie je bijna niet dat er tegenwoordig een restaurant zit op de Laan van Nieuw-Guinea 141. En als je naar binnen loopt, valt het direct op dat het interieur niet is zoals dat van andere restaurants. Waar de industriële inrichtingen en ogenschijnlijk vervallen ruimten vaak het werk zijn van architecten en er stiekem een flinke bak geld in zit, is het duidelijk dat de inrichting van Punk Pizza door de liefhebber bij elkaar geraapt is. En dit allegaartje van lampen, tegels, oude stoelen en een zeer eenvoudige bar pakt heel goed uit: Punk Pizza voelt als een rebelse maar gezellige huiskamer. Ondertussen schalt de rockmuziek op aangenaam volume uit de speakers. Samenvattend: stoer, ongepolijst maar charmant.

Het meisje in de bediening kun je met dezelfde drie woorden omschrijven. Dat past dus uitstekend. Extra passend is haar Mediterraanse accent, waarvan wij ons direct voorstellen dat ze oorspronkelijk uit Napoli komt. Stiekem zou het accent ook best Spaans kunnen zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Ze neemt uitgebreid de tijd om met iedereen een vriendschappelijk praatje te maken, maar is ondertussen superefficiënt aan het werk, zonder dat je het eigenlijk door hebt. We voelen ons zeer op ons gemak!

Maar we komen niet voor decoratietips of om vrienden te maken: we willen pizza eten. Aan een pizza kun je een hoop verkeerd doen en door het toegenomen aanbod van goede pizza’s van de laatste jaren zijn we best een beetje kritisch geworden. Punk serveert Napolitaanse pizza’s. Het deeg hiervan blijft doorgaans iets zachter, de randen worden wat hoger en lekker luchtig. Behalve pizza’s bevat de kaart diverse salades, een kaasplankje en een charcuterie. Al het vlees komt van Brandt & Levie, de kaart bevat veel vegetarische opties en alle kazen zijn te vervangen door veganistische varianten. Het moet dus wel gek lopen wil je echt niets kunnen vinden op deze kaart. De drankenkaart is klein maar voldoende: keuze uit bier, diverse hippe frisjes en een paar wijnen. Opvallend: Punk schenkt zelf gefilterd kraanwater, eventueel met toegevoegde bubbels tegen een kleine vergoeding. Prima, en liever dit dan een enigszins bekende chef die met een kletsverhaal een te dure fles doodgewoon bronwater aanprijst.

Wij nemen twee eenvoudige maar goede salades: een met spinazie, vijgen en schilfers kaas en een met bieten en granaatappelpitjes. Smakelijk en fijn om naast een pizza ook wat gezonders binnen te krijgen. Het is moeilijk kiezen tussen de originele pizza’s op de kaart. De keus valt uiteindelijk op de Sodom en Scamorza, met venkelzaadworst en ‘scamorza affumicata’ (gerookte kaas), en de Blondie met onder andere pancetta, ricotta en rode ui. Beide zijn zoals ze horen: smaakvol deeg, geen overdaad aan beleg maar alles goed in verhouding. De borden zijn goed voorverwarmd waardoor je niet halverwege met een koude pizza zit en dat is wel zo prettig. Al met al is dit een pizza zoals je hem elke week wel zou willen eten. De hoeveelheid is precies goed: na het hoofdgerecht zijn we voldaan maar niet vervelend vol, zoals dat wel eens kan zijn met pizza.

 

Na het diner en de uitstekende koffie maken we nog even een sanitaire stop. De toiletten bevinden zich langs de bar achter de oven en als je in het toilet staat, voel je direct de immense hitte van de oven tegen de muren van het toilet. De muren voelen indrukwekkend heet aan en boezemen ontzag in voor de houtoven die onze pizza’s heeft geproduceerd. Als je wat langer op het toilet zou doorbrengen, wordt dit vast iets minder prettig, maar iedereen weet dat je een langer toiletbezoek bij voorkeur thuis doet en niet in een restaurant.

Bij Punk Pizza kan je niet reserveren.

Punk Pizza – Laan van Nieuw-Guinea 141