Instock: waar voedsel op een fijne manier gered wordt

Afgelopen week was er op social media veel aandacht voor restaurant Instock omdat er gratis enorme hoeveelheden tomaatjes opgehaald konden worden. Door de lange warme periode van afgelopen maanden voldeden de tomaatjes niet aan de kwaliteitseisen en belde de teler Instock om de partij niet verloren te laten gaan. Wij gaan eten bij instock omdat we benieuwd zijn hoe Instock de tomaatjes zelf verwerkt heeft.

Instock zit in de voormalig machinefabriek Jaffa, een prachtig monumentaal pand aan de Vleutenseweg met een gezellige achtertuin inclusief terras. Het interieur is zonnig, fris en industrieel. Bij binnenkomst neemt de ober uitgebreid de tijd om ons te vertellen over het verhaal achter Instock. Het restaurant dat ook vestigingen heeft in Amsterdam en Den Haag is een stichting dat als doel heeft voedselverspilling tegen te gaan. Eind vorig jaar openden ze een ‘food rescue center’ dat groente en fruit uit 160 Albert Heijn filialen verzamelt en sorteert. Albert Heijn is dan ook de grootste leverancier van Instock. De wijnen die in het restaurant worden geschonken zijn veelal restpartijen van de Gall&Gall en het eigen ‘pieper en bammetje’ bier wordt gemaakt van aardappel overschotten en onverkocht brood.

De kaart oogt origineel en overzichtelijk. Er staan acht gerechten op de kaart, waarvan twee nagerechten. Er wordt aangeraden om vier gangen te kiezen (29,50) maar je kan ook losse gerechten (8,50) bestellen. Omdat alle gerechten op een na (avocado-ijs tompoes) ons aanspreken bestellen we ze gewoon allemaal. We beginnen met een amuse, een groene groente gazpacho met munt en komijn. Het is een fris schuimig hapje, al heeft mijn tafelgenote tandpasta associaties door de munt.

De volgende drie gangen bevatten veel groente en interessante combinaties zoals de wortelterrine met mosterdijs en de hete bliksem kroket met een vulling van gerookte andijvie, appel en aardappel. De uitblinkers zijn voor mij echter het oost-indisch haantje met gepofte wilde rijst, zoetzure groenten, paprikajam, auberginechutney en VOC-kruiden en de frisse salade van gepekelde aardappelen, zoetzure eieren en flinterdunne plakjes droge Brandt & Levie worst, op een puree van ui. Vooral de zoetzure auberginechutney en eieren verrassen. De borden zijn mooi opgemaakt, de bediening is erg attent en enthousiast en er staat een lekker jaren ’80 muziekje op, het is kortom goed toeven bij Instock.

 We troffen deze avond trouwens slechts twee tomaatjes aan maar hebben ons laten vertellen dat Instock de tomaatjes wel degelijk heeft verwerkt voor later, wij komen daar graag voor terug…

Reserveren kan hier.

Restaurant Instock – Vleutenseweg 382

Geef een antwoord