Op Zuid: het omfietsen waard

Op Zuid is nieuw in Utrecht en zit op een prachtige plek aan de Vaartsche Rijn in Hoograven. Op Zuid is gevestigd in de oude draad- en staalfabriek Neerlandia, het statige middelpunt van een kleinschalige nieuwbouwwijk.

Na een fietstochtje van tien minuten vanuit de binnenstad, arriveren we bij Op Zuid. Wat meteen opvalt, is het prachtige terras aan het water. Het is helaas niet warm genoeg om op het terras te eten maar binnen blijkt het minstens net zo mooi. Het restaurant is licht en ruim van opzet met meer dan voldoende ruimte tussen de tafels. Het interieur is industrieel en strak met de veelkleurige muur achter de bar als blikvanger.

Op Zuid heeft als ondertitel ‘New York Style Bistro en Bar’. De website van Op Zuid licht toe dat de kaart samengesteld wordt op basis van alle eetculturen die New York City herbergt. En dat zijn er nogal wat. Op de huidige kaart treffen we vooral Italiaanse en Aziatische invloeden.

Wij eten er deze avond met zijn vieren en bestellen ieder verschillende voor- en hoofdgerechten; wat ons de kans geeft een groot deel van de kaart te proberen. Als voorgerecht kies ik de artisjokken en mijn tafelgenoten de carpaccio van lam, de waldorf salade en de burrata met tomaatjes. Stuk voor stuk prima voorgerechten met kwalitatief goede ingrediënten en lekker veel verse sla en andere groente.

Waldorf salade

De hoofdgerechten zijn over het algemeen ook dik in orde. De pizza quatro formaggio uit de houtoven en de hamburger zijn simpel maar prima. De pizza heeft een dunne, knapperige bodem en de soorten kaas zijn goed te onderscheiden. De hamburger is lekker sappig en wordt geserveerd met knapperige verse frietjes en, zo te proeven, huisgemaakte mayonaise. Mijn stukjes malse procureur van de Josper Grill worden vergezeld van knapperige rode kool, tuinerwten en gebakken aardappelblokjes.

Alleen de Fish and Chips zou ik je niet aanraden. Allereerst omdat de vis naar mijn smaak te dicht gepaneerd is; als vissticks uit  een diepvriesverpakking. Daarnaast wordt de vis geserveerd met zoete aardappel en noodles, wat een vreemde combinatie oplevert. De traditionele bereidingswijze van Fish and Chips spreekt mij meer aan: sappige moten kabeljauw in ‘beer batter’ met verse dikke frieten en een beetje azijn.

Procureur uit de Josper Grill

Al met al raad ik je zeker aan om eens langs te gaan bij Op Zuid. Het terras en de zaak zelf zijn een bezichtiging waard. De vriendelijke bediening serveert lekkere happen voor een goede prijs. En hoe lekker is het om op een zomerse dag, bijvoorbeeld na een flinke fietstocht, bij dit geweldige terras aan het water te eindigen en te kiezen uit vijftien verfrissende biertjes van de tap?

Reserveren kan hier

Op Zuid Neerlandiakade 2a/b  3525BT  Utrecht