Héron: lekkernijen met lef

Bij Héron moet je echt een keer eten! Héron Petit Restaurant staat namelijk om meerdere redenen garant voor een culinaire topavond. Allereerst om de locatie: Héron bevindt zich in een prachtig stukje Utrecht, het museumkwartier. In het witte hoekhuisje naast de Leeuwenbergkerk zit het stijlvolle Petit Restaurant Héron, met zijn grote open keuken, inrichting met veel wit en licht hout. Op deze zomerse dag sijpelt het zonlicht door de gekleurde glas- in loodramen naar binnen.

Vervolgens uiteraard om de kaart en het eten. Héron gaat uit van wat lokaal verkrijgbaar is en wat in het seizoen is. De groenten komen uit moestuinen uit de buurt en voor de kruiden heeft Heron een tuintje op het terrein van de naburige kerk. Lokaler kan niet.

Héron biedt keuze uit een drie-, vier- of vijfgangen diner dat je naar eigen smaak kunt samenstellen. Er is maar één regel: er mag maar één hoofdgerecht tussen zitten. Wij kiezen voor een viergangendiner: twee voorgerechten, een hoofdgerecht en afsluitend een kaasplankje.

Op de prettig compacte kaart treffen we allerlei bijzondere ingrediënten en bereidingen. Zo zien we Wadoesters met shizo en Parelgort met ei en citrusafrikaan. Het meest opvallend zijn de gerechten die Héron schaart onder ‘het vijfde kwartier’: bereidingen van orgaanvlees om verspilling tegen te gaan door het hele dier te gebruiken. Onder dat kopje vinden we vandaag bokkenhart en ‘pieds de cochon’ (varkenspootjes).

Als eerste gang neem ik de wadoesters. Deze zijn licht gegaard in het zuur waarin ze geserveerd worden, gekruid met shizo, aangevuld met komkommer en krokante minichipjes. Su-per-lekker!

 

Wadoesters

Vervolgens ga ik voor de varkenspootjes. De eigenaar van Héron licht toe dat de pootjes eerst lang gegaard zijn waarna de botjes zorgvuldig zijn verwijderd. Vervolgens is het vlees ingerold en wordt het als een sappige saucijs geserveerd. Vergezeld van wat koolrabi en overgoten met een dunne remouladesaus, is dit voor mij het hoogtepunt van de avond; een prachtige combinatie van zacht en knapperig, zout en fris.

Eén van mijn tafelgenoten kiest het bokkenhart met aardappelen en zeesla. Ik mag een stukje proeven en baal ervan dat ik niet de ‘guts’ had om dit gerecht te bestellen. Het bokkenhart blijkt een smakelijke middenweg tussen een malse biefstuk en een kruidig stukje lever, waar de typerende smaak van geitenvlees doorheen schemert.

Bokkenhart

Als hoofdgerecht neem ik de schol. Die is op de huid gebakken en overgoten met een licht romige gratenjus met bosui en kervel. Waarbij ik denk te proeven dat die dezelfde dag geplukt zijn, maar dat kan een illusie zijn. Wederom een heel fijn gerecht.

Het valt me op dat in bijna alle gerechten (zelf) ingemaakte groenten zijn verwerkt. Daarmee voegt Héron aan ieder gerecht een fris zuurtje toe, wat het menu heel zomers maakt. En waardoor bij ieder gerecht een wijn past met relatief veel zuren. En laat ik dat nu net de lekkerste wijnen vinden. De meest bijzondere wijn die we deze avond drinken is een Italiaanse oranje wijn; witte wijn waarbij de druivenschillen meegaan in het gistingsproces wat zowel de kleur als de smaak meer diepgang geeft.

Dan- last but not least- de bediening. Gedurende de avond worden we geholpen door Victor, de ‘geestesvader’ van het restaurant, en Joyce, een wandelende eet- en wijnencyclopedie. Beiden geven de avond extra sfeer door steeds net voordat de vraag gesteld wordt, een gepassioneerde toelichting bij de kaart en de gerechten te geven.

Kortom: als je- net als wij- graag verrast wordt door eten dan moet je Héron echt een keer proberen.

Reserveren kan hier

Héron Petit Restaurant Schalkwijkstraat 26-28 3512KS Utrecht