SLA: snelle en smakelijke salades

Wat fijn! Een saladespecialist in Utrecht. Samen met een collega lunchte ik onlangs bij SLA en was aangenaam verrast. SLA zit in het recent tot Amerikaanse ‘shopping mall’ omgetoverde Hoog Catharijne; aan een licht binnenpleintje met een sprankelende fontein. Rond de fontein vinden we verschillende ‘terrasjes’, waaronder die van SLA. Ik blijf dat een apart fenomeen vinden; ‘terrasjes’ in een winkelcentrum. Maar goed, terug naar SLA.

SLA heeft vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Utrecht. Hoog Catharijne is de derde vestiging van SLA in de Domstad. SLA heeft- zoals de naam al enigszins doet vermoeden- vooral salades op de kaart staan. Naast salades biedt SLA ook ‘Veggie Bowls’; dat zijn salades zonder sla.

De website en de posters in de zaak geven een kijkje in de filosofie achter SLA. Het blijkt een familiebedrijf te zijn dat is opgericht om vooral in een eigen, en vermoedelijk breed gedeelde, behoefte te voorzien. De oprichters kwamen tot de conclusie dat er in het afhaalcircuit een segment ontbrak: de gezonde hap. Dat onderschrijf ik volledig. Ik heb al meerdere keren gezocht naar bezorgrestaurants die mij een goede salade willen brengen. Maar helaas: onvindbaar. Dan kwam ik weer uit bij sushi of een poké-bowl. Maar nu is er dus SLA; met recht een gat in de markt.

Van de seizoensgebonden kaart kiest mijn collega de salade met burgertjes van pompoen en ricotta, eikenbladsla en quinoa met een dressing van cranberry, dadel, sumac en appelciderazijn. Ik kies de salade met gerookte makreel, bladspinazie, edamame en zwarte bonen met een dressing van teriyaki, rode peper, gember en rijstsiroop. Ik moet eerlijk bekennen dat als er ergens edamame inzitten, de rest van de kaart voor mij vervaagt. Ik ben dol op dit felgroene, knapperige sojaboontje.

Beide salades smaken prima. We kunnen alle afzonderlijke ingrediënten goed proeven, de dressing is goed in balans en overheerst niet. Bij mijn collega had er alleen wel wat meer dressing in gemogen. Het enige dat wat mij betreft ontbreekt is een klein stukje brood, eventueel naar keuze.

SLA Hoog Catharijne blijkt al met al een goede plek voor een lekkere, gezonde, snelle lunch die goed te combineren is met een werkoverleg.

SLA  Catharijne Esplanade 45  3511 WK  Utrecht

De andere vestigingen van SLA vind je hier

Bij SLA bestellen kan via DeliverooFoodora, Thuisbezorgd of Ubereats