The Green House: een circulair en culinair hoogstandje

Hoog tijd om eens een kijkje te nemen bij The Green House dat een maand geleden open ging aan de Croeselaan, naast het centraal station. The Green House zit in een bijzonder paviljoen wat op een duurzame wijze met een circulaire gedachte gebouwd is. Gevelplaten uit de oude naastgelegen Knoopkazerne zijn bijvoorbeeld hergebruikt en na 15 jaar zal het paviljoen worden gedemonteerd en kan het ergens anders weer worden opgebouwd.

80% groente en 20% vlees of vis

Het duurzame concept zien we ook terug op de menukaart waar op de achterkant van de menupagina’s stukjes staan geschreven met uitleg over de lokale en duurzame producten die worden gebruikt in het restaurant. Erg leuk om te lezen! Zo wordt er bijvoorbeeld gekookt met bijvangst vis, wordt de koffiedrab niet weggegooid maar gebruikt om oesterzwammen op te telen en wordt er met groente en kruiden gekookt die in de kas op het dak groeien.  Groente staat er sowieso veel op de kaart want bij de bereiding wordt ingezet op 80% groente en slechts 20% vis of vlees.

De bijgevangen tongschar steelt de show

Bij het aperitief krijgen we het ‘broodkussentje’ dat ook op de borrelkaart te vinden is. Het brood is gebakken in de eigen houtoven en is heerlijk luchtig. Bij het brood wordt zure room en groene kruidensalsa geserveerd; erg lekker. Als voorgerecht besluiten we de gepofte bietensalade te delen. Een goede keuze want het blijkt een flinke portie. De bietensalade is een lust voor het oog en smaakt ook goed. Alle hoofdgerechten zijn vegetarisch en we besluiten wederom er een aantal te delen; een warme aardappelsalade, geroosterde bloemkool en geroosterde bospeen met quinoa. Klinkt gewoontjes maar is het zeker niet. De borden groenten zijn mooi opgemaakt en de groenten worden vergezeld door goeie crèmepjes, kruiden en schaafsels. Maar alle heerlijke groenten ten spijt is het wat mij betreft toch de toevoeging, de bijgevangen tongschar, die de show steelt.  De tongschar komt uit de oven en wordt geserveerd met langoustines en een langoustinesaus. Ik heb in tijden niet zo lekker vis gegeten. De bereiding van de tongschar en de langoustines is precies goed en de saus is lekker romig. Ik ben dan ook erg blij dat ondanks het ‘een toevoeging’ betreft de portie wederom ruim is. Ook het dessert, chocoladetaart met koffie-ijs, stelt niet teleur maar het is de vis die ik voorlopig niet vergeet.

The Green House  Croeselaan 16  3521 CA  Utrecht
Reserveren kan hier.