Kantien: een heerlijke pauze buiten de singels

 

Als de zon schijnt, kan het binnen de singels een behoorlijke uitdaging zijn om een stoeltje te bemachtigen op een fijn terras. Hoe fijn is het dan dat er ook buiten de binnenstad steeds meer leuke en fijne plekjes te vinden zijn, waar je ook heerlijk van de zon kan genieten met een hapje en een drankje.

Sinds eind 2015 kun je bij Kantien op de Ravellaan terecht. De Ravellaan ligt in Welgelegen, een klein stukje Utrecht tussen de Weg der Verenigde Naties, de Leidsche Rijn en het Merwedekanaal. Kom je vanaf CS, neem dan zeker de Leidseweg: een prachtig en rustig stukje Utrecht en veel prettiger dan de drukke Graadt van Roggenweg.

Oude kantine van de gemeente Utrecht

Kantien is gevestigd in een oude kantine van de gemeente Utrecht. Binnen is het restaurant smaakvol ingericht met veel hout en planten en buiten is er een groot en zonnig terras. Onze ober vertelt ons welke biertjes er op de tap zitten en we kiezen allebei voor de interessant klinkende Rubarb Gurnard van De Kromme Haring, een wild ale gelagerd op rabarber. Terwijl we nog genieten van dit frisse bijzondere bier wordt onze amuse gebracht: een granité van gerookte tomaat. In een weckpotje liggen bevroren rode korrels met een heftige rooksmaak en een behoorlijke pittigheid. Een gewaagd hapje, zeker voor een amuse, maar hij gaat uitstekend naar binnen en de combinatie met het bier is verrassend goed.

‘Natte keek’ van brocolli

Intussen is het tijd voor een blik op de kaart. Kantien serveert een vijfgangenmenu waarbij de chef de keuze maakt (45 euro) maar biedt ook de mogelijkheid zelf te kiezen. Er is keuze uit vier voor- en hoofdgerechten, drie desserts en nog wat bijgerechten voor bij de hoofdgang. Wij kiezen vooraf voor de ‘Natte keek’ van broccoli (7 euro) met zoetzure kool en voor de gemarineerde zwaardvis (10 euro). De zwaardvis komt in een goed ziltige marinade en wat ingelegde Amsterdamse ui en pindacrème. Een goed gebalanceerd en doordacht gerecht De natte keek is precies wat je zou verwachten: lekker zompig en vooral goed veel groente.  Wat opvalt is dat er veel aandacht aan de presentatie is besteed. Dat is natuurlijk niet het belangrijkste, maar het is wel fijn om te merken dat de keuken oog voor detail heeft. Bij de voorgerechten kiezen we nog een lekker glas wijn van de uitgebreide wijnkaart, waarop veel wijnen per glas in verschillende prijsklassen te vinden zijn.

Een heerlijk stevig stukje vis

Als hoofdgerechten kiezen we zeewolf met chips van inktvis (19 euro) en nog een vegetarisch gerecht, gepofte wortelen met parelgort (16 euro). De zeewolf is geweldig, een heerlijke stevig stukje vis met linzencrème en een haringsaus. De chips van inktvis zorgen voor een lekker krokantje bij dit gerecht. De gepofte wortelen worden geserveerd met parelgort en zijn leuk aangekleed met allerlei scheuten en extra stukjes groenten. Fijn ook dat je zelf de bijgerechten kunt bestellen: dit geheel was al best vullend maar een extra schaaltje geroosterde groenten gaat er nog goed bij.

Na twee gangen zijn we eigenlijk al verzadigd en besluiten we de rekening te vragen. De rekening is zeer schappelijk maar bevat wel een verrassing. De biertjes blijken namelijk €6,25 per glas en dat is best even schrikken. Het is begrijpelijk dat bijzondere bieren van lokale microbrouwerijen wat duurder zijn, maar hier waren we graag even attent op gemaakt. Het mocht de pret niet drukken: een fijne avond en heerlijk eten bij Kantien!

Kantien Ravellaan 96 3533 JR Utrecht
Reserveren kan hier.