De Heeren van Leeuw: wandelend langs de werf

Aan misschien wel het mooiste straatje van Utrecht, de Twijnstraat aan de Werf, vinden we Restaurant De Heeren van Leeuw. Een jaar of 10 geleden kwam ik hier heel regelmatig maar het is een beetje uit m’n systeem geraakt. Ik weet niet waarom want het is een heel fijn tentje. De inrichting is mooi en comfortabel, de gastheer en het personeel meer dan hartelijk en het eten is heerlijk.

Je kunt gerechten kiezen van de overzichtelijke kaart op krijtbordjes of kiezen voor keuzemenu van drie (€33,50) vier (€39,-) of vijf (€44,50) gangen. Wij gaan uiteraard voor het keuzemenu. Dit keer kiezen we voor drie gangen met alleen vis, geen vlees. Die keuze blijkt heel goed uit te pakken.

Vooraf krijgen we licht gerookte zalm, ingelegd in trekdrop. Ja echt! Trekdrop. En dat ís een goede combinatie! Het zachte en zoute van de zalm en de anijssmaak van de drop blijken elkaar fantastisch aan te vullen. Vooral gecombineerd met een glaasje Chardonnay- Vermentino uit de Languedoc waar diezelfde anijssmaak in terug komt.

Licht gerookte zalm met trekdrop

Als hoofdgerecht krijgen we twee soorten witvis, dorade en barramundi, met (jeej!) de eerste asperges van het seizoen. De vis is heel licht gezouten en de asperges hebben een klein schuimachtig roomlaagje. Meer heeft dit gerecht niet nodig; de ingrediënten zijn voldoende smaakvol van zichzelf.

Asperges met twee soorten witvis

De Heeren van Leeuw leent zich eigenlijk voor alle soorten gelegenheden: een romantisch avondje, bijkletsen met een vriend(in) of dineren met een groep, het kan allemaal. Als je gasten van buiten de stad hebt, zou ik ze hier mee naartoe nemen. Zo’n prachtig, karakteristiek stukje Utrecht tref je zelden.

Reserveren kan hier

De Heeren van Leeuw  Twijnstraat aan de Werf 4  3511 ZE  Utrecht