Noir: origineel traditioneel Frans

Noir is net twee weken open. Een goede reden om eens te gaan proeven. Noir is gevestigd aan de Lange Nieuwstraat in het oude pand van Restaurant Simple. De eigenaren van Noir zijn geen nieuwkomers. Zij hebben ook C’est ça in Wittevrouwen.

Wij bezetten die avond het tweede tafeltje en na ons stroomt de zaak gestaag vol. De ober vertelt dat ze tot nu toe iedere avond vol zitten. Hij licht toe dat dit voor nieuwe restaurants vaak geldt en dat het vervolgens zaak is dat de klanten terug blijven komen.

Geen keuzestress

Noir heeft een relatief kleine kaart, wat ik persoonlijk erg prettig vind. We beginnen met wat zuurdesembrood met citroenboter en oesters. De oesters worden eigenlijk per drie geserveerd maar we krijgen er vier. Heel fijn, dan kunnen we delen zonder te loten.

Verder zien we op de kaart ‘petit’ en ‘grand’ gerechten. Allemaal te combineren tot de hoeveelheid en het aantal gangen waar jij zin in hebt. De gerechten zijn veelal traditionele Franse bistrogerechten met een originele twist.

Wij kiezen als voorgerecht voor de steak tartare en de tartaar van makreel. Daarna kiest mijn tafelgenoot voor de zeebaars en ik voor een vegetarisch hoofdgerecht. Alle gerechten blijken van goede kwaliteit, heerlijk van smaak, goed in balans en mooi opgemaakt. Het meest bijzonder vind ik mijn vegetarische hoofdgerecht: artisjok met doperwt- crème fraîche en Du Puy linzen. De artisjok is lekker vlezig en na het koken nog even gegrild, wat een licht rokerige smaak geeft. En dat is dan weer heerlijk in combinatie met de frisse doperwten en de lichtzoete room.

Ook prettig is dat de prijzen bij Noir heel redelijk zijn. Voorgerechten rond de tien euro en hoofdgerechten veelal onder de twintig. De prijs- kwaliteit verhouding is daarmee dik in orde.

Gedurende de avond treffen we wel wat opstartproblemen die vooral te maken hebben met de onderlinge communicatie. Zo wordt de wijn pas lang na het bijbehorende gerecht geserveerd, moeten we erg lang wachten op ons hoofdgerecht en staan er wat foutjes op de rekening. Dit alles wordt echter gecompenseerd door de kwaliteit van het eten en de enthousiaste bediening die herhaaldelijk excuses (en meer wijn) aanbiedt.

Al met al biedt Noir lekkere en originele gerechten voor een schappelijke prijs. Deze klant gaat zeker een keer terug.

Noir Lange Nieuwstraat 88 3512 PM Utrecht

Reserveren kan hier.